top of page

Når gode råd er grønne

Flisfyring er fremtiden

Det er med en viss stolthet at Per Hatterud, i Per Hatterud Maskin AS, viser frem sin nyeste anskaffelse. På plassen foran de store hallene som rommer de mange kjøretøyene, maskinene, vaskehallen og verkstedet står noe som ved første øyekast kan minne om en liten rødmalt hytte.
 
- Flis! Sier Hatterud og smiler bredt. – Nå er det flisfyring for alle penga!

Fra det lille, rødmalte bygget kommer det en lav jevn summing fra det nyinstallerte flisfyringsanlegget som genererer all den oppvarmingen Hatterud og bedriften hans kan ønske seg.

Sparer penger på grønn energi


Man skal ikke ha bodd lenge i Norge for å vite at strømprisen er en lunefull størrelse. For bedrifter og gårdsbruk med store lokaler er energibruken høy gjennom kalde vintre, og dét kjennes på pengepungen. Hatterud forteller at de tidligere varmet opp de store hallene med vanlig strøm og at de fyrte med olje for å ta kuldetoppene gjennom vintermånedene. Men det var før han kom i kontakt med bedriften Fyringssystemer AS, i Brumunddal.

– De bygger og installerer flisanlegg som dette, tilpasset det energibehovet hver enkelt kunde har, forteller Hatterud. Og det fine er at råvarene vi brenner er lokal, miljøvennlig og grønn!

Et flisfyringsanlegg er et komplett anlegg med eget lager for flis, som mates inn i fyringsanlegget og i sin tur blir vannbåren varme. Hatterud forteller at han søkte om og fikk innvilget investeringsstøtte gjennom Enova før han gikk til anskaffelse av anlegget. – Når det gjelder driften av anlegget sparer vi nok 50 øre pr kilowattime sammenlignet med strøm fra nettet, sier Hatterud. – Det blir ganske store summer når vi begynner å regne på det over et år, for å ikke snakke om ti-år fremover.


Enkelt med ett system


Flisfyringsanlegget sørger for stabil og god temperatur for både mennesker og maskiner.
- Om vinteren kjører vi biler og maskineri inn i hallene og holder dem varme for å forlenge levetiden på utstyret. Tidligere hadde vi flere energikilder som strøm fra nettet og oljefyrer, forteller han. – Jeg vet at dette gjelder for mange med samme behov – jo flere energikilder, jo mere administrasjon og mas er det. Med flisfyringsanlegget har vi nå ett system som er helautomatisk. Vi kan til og med overvåke og styre det fra andre steder, forteller han videre. – Tenk deg hvor mye tid jeg kan bruke på mer fornuftige ting enn å tenke på oppvarming, ler han.

Hatterud tror flisfyringsanlegg er fremtiden for gårder og bedrifter med stort energibehov. – Hvis du vil spare penger og samtidig ha en grønn og kortreist energikilde, så er dette et lett valg – både for lommeboka og miljøet, avslutter han.


Smått og stort – mobilt og midlertidig

Bedriften Fyringssystemer har ikke bare permanente anlegg som det Hatterud Maskin har anskaffet seg. Siden de selv bygger og monterer anleggene, er det mange muligheter for tilpasning til ulike behov. Daglig leder i Fyringssystemer, Stian Mathisen, forteller at det nå er enklere enn noensinne å velge grønn, billig og kortreist energi, både for landbruket og små- og mellomstore bedrifter. – Vi kan skreddersy løsninger for alle permanente energibehov, forteller han. - I tillegg er det alltid mennesker som trenger midlertidige løsninger, og det løser vi også.

Festivaler, husbygging, messer eller fester i grendehus er alle anledninger hvor man har behov for oppvarming i en kortere eller lengre periode. Fyringssystemer tilbyr også utleie av mobile flisfyringsanlegg, som enkelt og raskt installeres der du trenger det.

– Grønn og billig varme på hjul? Det fikser vi!

Det er liten tvil om at oppvarming med flis representerer det grønne skiftet i praksis.

 

bottom of page